Što je Wernickeova encefalopatija?

Wernickeova encefalopatija je ozbiljan neurološki poremećaj koji je prvenstveno rezultat nedostatka hranjivog tiamina, također poznatog kao vitamin B-1. Ime je dobio za dr. Carl Wernicke, koji ga je prvi put opisao 1881. godine. Sadrži tri glavna simptoma: mentalnu konfuziju, nedostatak koordinacije mišića i paralizu mišića koji kontroliraju pokrete očiju. Wernickeova encefalopatija najčešće se pojavljuje kod alkoholičara, ali može biti prisutna kod onih koji pate od pothranjenosti, onih s sindromom stečene imuno deficijencije (AIDS) i drugima.

Tiamin utječe na način na koji ljudsko tijelo metabolizira ugljikohidrate, zbog čega je relativni nedostatak često prisutan kod alkoholičara, budući da je alkohol ugljikohidrat. Prvi tijek liječenja za ovu vrstu encefalopatije uključuje primjenu tiamina intravenozno pacijentu. Ako se ne liječi, može napredovati do stanja poznatog kao Korsakoffov sindrom, što je još ozbiljnije, što dovodi do gubitka pamćenja i mogućeg oštećenja mozga. Ovo stanje može dalje napredovati u komu i smrt.

Wernickeova encefalopatija nije povezana s područjem mozga pod nazivom Wernickeovo područje, koje je povezano sa govorom i jezikom, iako su obje imenovane po istom liječniku. Određene abnormalnosti u mozgu, vizualne na skeniranju magnetske rezonancije (MRI), također mogu biti dio skupa tipičnih simptoma ovog poremećaja.

Kao i kod većine medicinskih stanja, ovaj poremećaj se može tretirati najuspješnije kada je uhvaćen ranije. Pravilno liječenje može ga preokrenuti prije ozbiljnih, možda i stalnih učinaka. Dugoročne smetnje, uključujući amneziju, mogu proizaći iz stanja koja može ozbiljno narušiti sposobnost osobe da funkcionira u društvu. Ponekad je potrebno priznati pacijente u ustanovu za stalnu njegu. Potpuno i brzo oporavak je moguće, čak i ako se u kratkom roku nakon liječenja nastave neki mali neurološki simptomi.

Većina slučajeva ovog poremećaja ukorijenjena je u kroničnom zlouporabu alkohola. Alkohol može tijekom vremena teško narušiti sposobnost tijela da apsorbira tiamin, postupno dovodeći do nedostatka tog hranjivog sastojka. Kada netko za kojeg se zna da zloupotrebljava alkohol ima simptome kao što su konfuzija i hod uzdaha, što znači nedostatak koordinacije u hodanju, Wernickeova encefalopatija treba smatrati mogućim uzrokom.

Prosječna dob osoba koje su prisutne s ovim poremećajem je 50, iako se može pojaviti kod nekoga u bilo kojoj dobi, uključujući i dijete. Ne čini se da je bilo koja rasa ili spol osjetljiviji na ovu vrstu encefalopatije nego bilo koji drugi. Međutim, to se češće vidi kod muškaraca, vjerojatno zato što su muškarci statistički mnogo vjerojatnije zloupotrebljavaju alkohol nego žene.