Što je dijabetes tipa 3?

Nema dogovorenih definicija dijabetesa tipa 3. Za razliku od dijabetesa tipa 1 i tipa 2, koji su dobro definirani i imaju specifične uzroke, simptome i tretmane, ono što čini dijabetes tipa 3 je za raspravu. Pojam se, međutim, ponekad koristi za opisivanje gestacijskog dijabetesa, dvostrukog dijabetesa, hibridnog dijabetesa ili “dijabetesa mozga” koji aktivira neurodegenerativnu Alzheimerovu bolest. S obzirom na raspravu, bilo koji tretman za dijabetičare tipa 3 ovisit će o tome kako se određuje stanje.

Šećerna bolest tipa 3 može se odnositi na slučaj dvostrukog dijabetesa ili hibridnog dijabetesa, što znači da pacijent ima oblike tipa 1 i tipa 2 bolesti. To se može dogoditi, na primjer, ako bolesnik tipa 1 dobije težine i razvije dijabetes tipa 2. Inzulin potreban za liječenje dijabetesa tipa 1 postaje neučinkovit zbog otpornosti na inzulin uzrokovano dijabetesom tipa 2. Ovaj obrazac se također naziva i tip 1 1/2 dijabetesa, uz tip 3.

Drugi se odnosi na ovu vrstu dijabetesa kao “dijabetes mozga”. Tim istraživača na medicinskoj školi u Rhode Islandu u SAD-u prvo je izdao ovu uporabu u 2005. nakon objavljivanja studije koja zaključuje da mozak, a ne samo gušterača, proizvodi inzulin. Istraživači sugeriraju da nemogućnost mozga da proizvodi inzulin može dovesti do Alzheimerove bolesti, koju nazivaju dijabetesom mozga ili dijabetesom tipa 3. Podupiratelji ovog istraživanja upućuju na utvrđene dokaze da dijabetičari imaju veću vjerojatnost razvoja Alzheimerove bolesti.

Šećerna bolest tipa 3 također može upućivati ​​na nestabilne razine šećera u krvi uzrokovane elektrosenzitivnošću na “prljavu energiju”. Zagovornici te škole misle da određeni elektronički uređaji, uključujući mobitele, računala i mikrovalove, emitiraju elektropolisuciju. Izlaganje elektropoluziji uzrokuje širenje šećera u krvi, stvarajući ovu vrstu dijabetesa. Pristaše smatraju da učinak elektropolasacije na šećer u krvi može nastati u oba čovjeka koji je već dijagnosticiran oblik dijabetesa i ne-dijabetičara.

Općenito, šećerna bolest – češće poznata kao dijabetes – metabolički je poremećaj koji utječe na način na koji se inzulin stvara i koristi. Postoje tri osnovana oblika dijabetesa: tip 1, tip 2 i gestacijski. Dijabetes tipa 1, također poznat kao maleni dijabetes, znači da tijelo ne proizvodi inzulin, liječenje obično zahtijeva injekcije inzulina. Uobičajeni oblik je dijabetes tipa 2, ili dijabetes kod odraslih osoba, koji je obilježen inzulinskom rezistencijom, liječenje obično uključuje lijekove i promjene načina života, kao što su prehrana i vježbanje.

Tu je i gestacijski dijabetes, obično privremeni uvjet tijekom trudnoće karakteriziran visokim razinama glukoze. Dok se neki izvori odnose na gestacijski dijabetes kao tip 3, medicinska se zajednica obično ne odnosi na gestacijski dijabetes kao takav. Češće je vidjeti tip 3 označen kao drugi uvjeti. Bez prihvaćene definicije, mnogi medicinski stručnjaci ne prepoznaju pojam dijabetesa tipa 3.