Što je tretman za cističnu vratu?

Liječenje ciste vrata ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući vrstu ciste, lokaciju i prisutnost bilo kakvih zamornih simptoma. Mnoge od ovih cista se ne smatraju medicinski značajnim i nije potrebno liječenje. Ako je prisutna infekcija, cista se može liječiti antibioticima. Cista koja se razvija kao rezultat disfunkcije štitnjače može se liječiti lijekovima na recept koji su dizajnirani za liječenje osnovnog stanja. Povremeno, kirurško odstranjivanje cista, kemoterapije ili tretmana zračenja može postati neophodno.

Važno je konzultirati se s liječnikom ako se razvija cista za vrat kako bi se osigurala točna dijagnoza. Većina ciste koje se razvijaju u ovom području tijela su relativno bezopasne i mogu nestati sami bez ikakvih medicinskih intervencija. Ako postoje drugi simptomi, kao što je bol ili groznica, daljnja procjena i niz dijagnostičkih testova mogu biti potrebni za pronalaženje izravnog uzroka formiranja cista.

U slučajevima kada je cista povezana s prisutnošću infekcije, obično se propisuju antibiotici, a pacijentu se može zatražiti da se vrati liječniku nakon terapije antibioticima. Ako cista ostane, mogu se narediti daljnja ispitivanja kako bi isključili bilo kakve ozbiljne komplikacije. Sve dok nema glavnih temeljnih uzroka za cistu, a nema zamornih simptoma, liječnik može odabrati čekati-i-vidjeti pristup, povremeno pregledavajući cistu za bilo kakve promjene.

Krvni testovi često mogu odrediti je li cista povezana s disfunkcijom štitnjače. Ako je to stanje prisutno, lijekovi se mogu davati za liječenje specifičnog oblika prisutnih bolesti štitnjače. Ako cista ostane nakon liječenja ili ako počinje rasti veće, možda će biti potrebno istražiti više invazivnih opcija liječenja.

Kirurško odstranjivanje vrata ciste relativno je neuobičajeno i obično se koristi kao posljednje sredstvo kada drugi oblici liječenja nisu dali adekvatne rezultate. U većini slučajeva, ova vrsta operacije izvodi se na izvanbolničkoj osnovi, a pacijent se ubrzo nakon toga može vratiti u normalne aktivnosti. Rijetko, cista vrata može biti uzrokovana tumorom ili drugim oblikom raka. Ako se kirurško uklanjanje ciste ne riješi svih stanica raka, kemoterapija ili tretmani zračenja mogu postati neophodni. Nadzorni liječnik može raditi s pacijentom kako bi stvorio individualizirani plan liječenja temeljen na specifičnim medicinskim potrebama.