Što je vitreoretinska kirurgija?

Vitreoretinska kirurgija ne odnosi se na jednu specifičnu vrstu operacije. To se odnosi na bilo koji kirurški zahvat koji liječi probleme oka koji uključuju mrežnicu, makule i staklenu tekućinu. Ti poremećaji vida obuhvaćaju makularnu degeneraciju, retinalnu odjeljivanje i dijabetičku retinopatiju.

Retina je tkivo u unutarnjem oku. Ona pretvara slike koje se vidi u električne impulse koje mozak može tumačiti. Makula je dio retine koja pomaže u procesu središnje vizije. Vitreous tekućina ispunjava očne jabučice i pomaže u održavanju njegovog oblika.

Vitreoretinska kirurgija može liječiti odvojenu mrežnicu, koja se događa zbog retina suza. Retina se može odvojiti postupno ili iznenada. Simptomi retinalnih odvajanja mogu uključivati ​​bljeskove svjetla i mjesta koja ometaju vid. Povlačenje retine može se pojaviti zbog ozljede. Može se pojaviti i kada staklasto sredstvo vuče mrežnicu.

Kirurgija očiju obično može ispraviti odvojenu mrežnicu. Očni kirurg može koristiti silikonsko ulje ili mjehurić plina da zadrži mrežnicu na mjestu. Zatim može koristiti lasersku fotokoagulaciju kako bi pričvrstio mrežnicu zaptivanjem krvnih žila. Pacijent s odvojenom mrežicom ima veće šanse za povrat izgubljene vida ako se odmah liječi.

Ovaj postupak se također može koristiti za liječenje makularne degeneracije. Makularna degeneracija obično dolazi kao posljedica oštećenja makule. To može uzrokovati teške gubitke vida, posebno kod starijih osoba.

Iako ne postoji lijek za makularnu degeneraciju, jedna vrsta ove bolesti može se liječiti s vitreoretinskom kirurgijom. Specifično, očni kirurg može koristiti lasersku fotokoagulaciju kako bi zapečatio sve krvne žile koje curi i oštećuju oko. To može pomoći u očuvanju vida, no pacijent obično ostaje s trajnom tamnom točkom u vidnom polju.

Kirurgija za oči također može koristiti kirurgije za liječenje problema oka vezanih uz staklastu tekućinu. Vitrektomija je kirurški zahvat koji uključuje uklanjanje prirodne staklene tekućine u oku i zamjenjuje ga slanom tekućinom. Vitrektomije se mogu izvesti zbog uvođenja stranih tvari u očne jabučice, kao što je krv. Propuštanje krvnih žila u očne jabučice može biti uzrokovano dijabetskom retinopatijom ili oštećenjem krvnih žila.

Za vitrektomiju pacijent može biti stavljen pod opću anesteziju. Kirurg će stvoriti tri vrlo male otvore u očne jabučice. Ove incizije koriste se kako bi se omogućilo pristup kirurškom instrumentu u očne jabučice. Nakon kirurškog zahvata oka, pacijent obično treba primijeniti antibiotske kapi za oko nekoliko tjedana. Vitrektomije su tipično vrlo uspješne u vraćanju ili uvelike poboljšanju vizije pacijenta.

Bilo koja vrsta vitreoretinske operacije je ozbiljan postupak. Prije operacije pacijent obično treba razgovarati o mogućim rizicima sa svojim kirurgom oka. Dok rizici postoje, vitreoretinska kirurgija može biti najbolja opcija za nekog bolesnika.