Što je terapeutska prehrana?

Terapeutska prehrana odnosi se na uporabu hrane i hranjivih tvari koje sadrži za sprječavanje ili liječenje bolesti ili stanja. Postoje studije koje pokazuju da ako tijelo postane nedovoljno u određenim hranjivim tvarima, može doći do bolesti. Nadopunjavanjem nestalih hranjivih tvari ponekad je moguće spriječiti, preokrenuti ili usporiti neku bolest. Kada koristite prehrambene terapije za postojeću bolest, važno je da pacijente prati liječnik.

Upotreba prehrane kako bi se spriječila bolest nije neuobičajena praksa. Dijetetske smjernice postavljene su kako bi vodile ljude u stvaranju pametnih izbora kada su u pitanju prehrane. Voće, povrće, mršav, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi s niskom razinom masnoće preporučuju se za uravnoteženu prehranu. Svaka od njih sadrži sirovine koje tijelo treba funkcionirati normalno i optimalno. Ako je bilo koji od tih materijala odsutan ili iscrpljen, može doći do bolesti.

U mnogim slučajevima polako se razvijaju nutritivni uvjeti. Na primjer, dijabetes često počinje kao pred-dijabetes. Oni s tim prethodnikom u stvarnom stanju mogu često napraviti prehrambene i vježbe promjene kako bi se spriječilo formiranje bolesti. To je jedna od metoda terapeutske prehrane, jer jedenje pravilne hrane može spriječiti bolest.

U drugim slučajevima, terapijska prehrana može uključivati ​​liječenje već postojećeg stanja. Mali primjer može biti netko tko jede visoke razine vitamina C da poveća imunološku funkciju kad on ili ona ima hladnoću. Na mnogo veći način, vitamin C se može intravenozno unijeti u pacijenta raka. Iako postoji neka rasprava o učinkovitosti ovog primjera, postoje mnogi medicinski stručnjaci koji se zalažu za korištenje vitamina i drugih hranjivih tvari u borbi protiv bolesti.

Za one koji već imaju dijagnozirano stanje ili one koji imaju veliki rizik za razvoj jedne, terapijska prehrana treba koristiti pod liječničkim nadzorom. Većina pacijenata će dobiti kombinaciju prehrambenih i ljekovitih terapija kako bi se pomoglo u borbi protiv njihovog stanja. Zdravo jelo i dobivanje toliko tjelesne aktivnosti što je više moguće pokazalo se da pomažu kod oporavka, ali ne i uvijek kao zamjena za medicinsku njegu. To nije uvijek slučaj, a ponekad se mogu upotrijebiti i prehrambene metode skrbi umjesto konvencionalne medicine.