Što je grkljan?

Grkljan, također zvan glasni kutija, je lijevak oblikovan organ koji se nalazi u grlu. Oblikovana je od strane koštane kosti i devet hrskavica koje su povezane mišićima i ligamentima. Primarna funkcija grkljana je zaštita traheje ili dlake, pri gutanju i stvaranju zvuka.

Kada osoba proguta, hrskavica koja se naziva epiglotis spušta se preko glasovnog okvira i pokriva otvor. To usmjerava hranu i tekućine na strane i dolje jednjaka, cijev koja ide između gornjeg grla, ždrijela i trbuha. Ako se to ne dogodi, ono što je bilo progutano bi se spuštalo kroz dušnik i u pluća. Između gutljaja, epiglotis podiže, dopuštajući da zrak slobodno protječe.

Grkljanin sadrži glasne žice odvojene trokutastim otvorom nazvanim glottis kroz koji struji zrak. Pri izradi zvukova aritenoidni mišići uvijanjeju aritonoidnu hrskavu. Ova hrskavica može se preseliti na čak 170 različitih položaja. Glottis se sužava, kontrolirajući protok zraka, što uzrokuje vibraciju i stvaranje zvuka. Stvoreni zvukovi bi bili previše tihi da bi čuli bez širenja prsnog koša, ždrijela, dušnika, grkljana, nosa i usta.

Problemi glasa mogu biti uzrokovani brojnim poremećajima unutar dušnika, ali većina njih nije maligna i općenito reagira na liječenje. Jedan od uobičajenih uzroka je lezija ili abnormalna područja tkiva, na vokalnim naborima. To je često uzrokovano korištenjem nepravilnih metoda govora pri govorenju, vikanju ili pjevanju. Polipe ili rast malih tkiva mogu brzo nastati zbog pretjeranog kašljanja ili vrištanja, kao što je vikao na loptu. Ciste, vrećice ispunjene tekućinom, mogu se pojaviti kada se žlijezda ne iscuri ispravno.

U većini slučajeva, ti se poremećaji mogu liječiti mirovanjem i glasovnom terapijom. U nekim slučajevima, operacija je potrebna za uklanjanje ciste ili polipa koji neće reagirati samo na terapiju. Druga uobičajena žalba je promuklost ili gubitak glasa uzrokovanog gusterom ili upalom grkljana. Postoje mnogi uzroci laringitisa, poput dima, štetnih para i bakterijskih ili virusnih infekcija. Liječenje će ovisiti o temeljnom uzroku.

U nekim slučajevima, rak grla može se razviti u govornoj kutiji. Najčešći uzrok je pušenje i pijenje. Liječenje uključuje kirurško uklanjanje raka, a slijedi je i neka vrsta nuklearnih lijekova. Ako je tumor dovoljno mali, obično je dovoljna operacija koju slijedi terapija zračenjem. Ako se rak proširio na limfne čvorove, liječenje će obično zahtijevati kombinaciju zračenja i kemoterapije. Ako je tumor postavljen na takav način da se dio ili sve glasnice moraju ukloniti, dostupni su umjetni implantati. Glasovna terapija općenito se predlaže kao dio procesa oporavka.

Simptomi raka grla uključuju promuklost, kašljanje i krvavu muku bez ikakvog vidljivog uzroka. Ponekad će se pojaviti kvržica ili se kvaliteta glasa može promijeniti. Ako se ovi simptomi nastave duže od dva tjedna, važno je da ih pregledate liječnik. Ako je uhvaćen rano, rak u grlu može se uspješno liječiti.