Što je rak jezika?

Rak raka jezika najčešće je uzrokovan karcinomom skvamoznih stanica, rakom površinskog tkiva jezika. Karcinom squamous cell je jedan od najčešćih karcinoma i može utjecati na mnoge različite organe. Rak jezika je oblik oralnog karcinoma, koji je uzrokovan pušenjem duhana u oko 75% slučajeva. To može utjecati na usmeni jezik, na dio koji se može isprazniti iz usta, ili na podnožju jezika, iza trećeg tijela jezika.

Rak jezika i drugih oralnih karcinoma najčešće je uzrokovan pušenjem ili drugom uporabom duhana, ali i teška uporaba alkohola također može doprinijeti bolesti, osobito kada se kombinira s uporabom duhana. Alkoholna sredstva za ispiranje usta također mogu biti problematična čak i kad se ne konzumira alkohol. U Aziji, žvakanje betel i areca oraščići je značajan faktor rizika za rak jezika. Poremećaj seksualno prenosivih bolesti Virus ljudskog papiloma (HPV) je još jedan faktor rizika.

Rak oralnog jezika obično je uhvaćen prije raka jezika, budući da je usmeni jezik vidljiviji. Najčešće se pojavljuje kao lezija ili ulkus na stranu jezika. Često je mala i sivkasto-ružičasta do crvene boje. Tumor se obično lako krvari kada se dotakne ili ugrize. Može uzrokovati probleme pri razgovoru, gutanju i žvakanju.

Rak jezika baze obično predstavlja kao bol, poteškoće s gutanjem, osjećaj punine u grlu ili promjene u glasu. Često je napredniji od raka usne šupljine kada je primijećeno, budući da se rani znakovi jednostavno ne mogu otkriti. U bilo kojoj vrsti sumnjivog raka jezika, biopsija lezije može odrediti je li kancerogen.

Ako je tumor dovoljno mali, može se kirurški ukloniti. Često, u slučaju raka usmenog jezika, operacija se može završiti bez štetnih utjecaja na govor ili gutanje. Zračenje je još jedna mogućnost za liječenje raka jezika. Kirurško liječenje je poželjno ako je moguće jer je manje skupo i manje vremena, a često je jednako učinkovito kao i terapija zračenjem. Budući da postoji ograničenje količine zračenja koju ljudsko tijelo može poduzeti, kirurško liječenje ostavlja otvorenu terapiju zračenja ako je to nužno u budućnosti.

Rak raka jezika najčešće se liječi zračenjem, dok se rak oralnog jezika obično tretira kirurškim zahvatom, ako je moguće. Čak i ako su govor ili sposobnost gutanja oštećeni, gubitak je vrijedan iskorjenjivanja potencijalno kobne bolesti. Kemoterapija se također može koristiti za rak jezika, iako je rijetko jedini tretman. Može se koristiti za palijativnu, a ne kurativnu terapiju, ili u kombinaciji s drugim tretmanima.