Zašto su alergije na kikiriki tako opasne?

Svaka alergija na hranu može biti izvor zabrinutosti, ali ozbiljne alergije na kikirikiju čini se da su posebno opasne iz više razloga. Kikiriki i proizvodi dobiveni od kikirikija su vrlo popularni među potrošačima, što eliminira sve tragove proteina kikirikija iz određenog područja gotovo nemoguće. Oni koji pate od najtežih oblika alergija mogu imati reakcije jednostavno dodirivanjem telefona ili kvake na vratima s najmanjim tragovima kikirikija. Kikirna prašina koja se prevozi u zraku također može izazvati nasilnu alergijsku reakciju.

Izuzetno malu količinu materijala od kikirikija potrebnih za izazivanje alergijske reakcije jedan je od razloga zbog kojeg se takve alergije smatraju opasnim. Nisu svi koji pate od alergija na kikirikiju toliko osjetljivi, ali oni koji su odjednom mogu odjednom ući u anafilaktički šok nekoliko minuta nakon izlaganja proizvodima od kikirikija. Oni također mogu imati izbijanje košnica, bolna iritacija uzrokovana alergenima. Anaphylactic shock ili anaphylaxis je ozbiljna alergijska reakcija koja može uzrokovati da otekne tkivo oko gornjeg dišnog puta. To često stvara život opasnu nesposobnost za normalno disanje.

Budući da ne postoji poznati lijek za alergiju kikirikija, ova prijetnja teške alergijske reakcije i / ili anafilaksije uvijek je prisutna za bolesnike. Prolazeći prosječni dan na poslu ili u školi mogu biti vrlo izazovni, budući da mnogi proizvodi i materijali sadrže tragove kikirikija ili možda imaju slučajni kontakt s proizvodima od kikirikija. Osoba s teškim alergijama može skrupulozno izbjeći svu hranu koja sadrži kikirikiju, ali još uvijek dolazi u dodir s bilo kojim brojem drugih izvora. Rezultat može biti potencijalno kobna alergijska reakcija ako medicinska intervencija nije dostupna.

Samo vrlo mali postotak opće populacije pati od najtežeg oblika alergija na kikirikiju, ali neki ljudi mogu imati nedijagnosticiranu osjetljivost i podnijeti mnoge iste probleme nakon izlaganja. Korištenje auto-injekcijske pera koja sadrži epinefrin može se baviti simptomima neposredne alergije, ali osoba s teškom alergijom mogla bi doći do pojave simptoma nekoliko sati kasnije.

Zbog opasnosti od teške alergijske reakcije, mnoge javne institucije i putničke industrije su pokrenule politiku bez kikirikija. Nekoliko javnih škola više ne služi sendviči za maslac od kikirikija ili bilo koju drugu hranu koja sadrži kikirikije, jer će mala djeca najvjerojatnije razviti teške alergije na kikiriki. Mnoge zrakoplovne kompanije također su prestale s proizvodnjom kikirikija kao zalogaja na letovima, prvenstveno zbog toga što bi putnik koji pati od teških alergija na kikirikiju mogao imati hitnu medicinsku pomoć, a zrakoplov je u bijegu. Hrana koja sadrži kikirikiju ili orašaste plodove mora sadržavati upozorenje o njihovom označavanju.